Miranda
Kadet II klasy
Kadet II klasy
Post poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 21:52
Album Pamięci
Do napisania tego tematu skłoniła mnie informacja prasowa, która chyba warta jest odnotowania.
Uznalam, że przyda się kącik, gdzie odnotowywać będziemy odejście tych znanych i mniej znanych spośród ludzi nauki i kultury, a także w rocznicę śmierci wspominać będziemy tych, których szczególnie lubilismy.
7 maja tego roku minie 25 lat od śmierci Armando Josepha Catalano, znanego lepiej jako Guy Williams.
Urodził się 14 stycznia 1924 roku we włoskiej rodzinie w Nowym Jorku. Wybrał szkołę wojskową, jednak na szczęście szybko uznał, że to nie dla niego.
Dorabiał jako model, ale o wysokiego, przystojnego bruneta o glosie jak afrodyzjak szybko upomnialo się kino.
Debiutował na ekranie w roku 1947, jednakże wielka sława przyszła dopiero wraz z serialem "Zorro", gdy Williams miał 33 lata.
Nakręcono w sumie ponad 70 odcinków, a serial szybko zyskał status kultowego.
W jednym z wywiadów Williams tak mówił o swojej roli:
"Po przeczytaniu scenariusza próbowałem wzorować się na znakomitym Douglasie Fairbanksie, lecz szybko uzmyslowiłem sobie, że jeśli chcę zapisać się w sercach i pamięci widzów, muszę wycisnąć na postaci własne piętno".
Udało mu się, ale sam także został w pewien sposób aktorsko naznaczony - choć grał później inne role, już zawsze kojarzono go ze szlachetnym obrońcą w czarnej masce.
Zamieszkał w Argentynie w Buenos Aires, gdzie nie tylko traktowano go jak gwiazdę, ale niemal czczono.
Miał wiele zainteresowań - kochal astronomię, muzykę [dobrze gral na gitarze], szachy i wiosłowanie.
Umarł 7 maja 1989 roku, a dwa lata później, zgodnie z jego wolą, prochy najwspanialszego odtwórcy roli Zorro rozsypano nad Pacyfikiem.
Źródło: Legendy kina - TT
Niech Cię nie niepokoją cierpienia twe i błędy,
wszędy są drogi proste, są i manowce wszędy...
Eviva
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
Post środa, 30 kwietnia 2014, 20:05
Re: Album Pamięci
Oglądałam go w "Zorro" i "Bonanzie" - świetny aktor, wyjątkowo sympatyczny.
Miranda
Kadet II klasy
Kadet II klasy
Post sobota, 3 maja 2014, 17:44
Eviva
Ja też bardzo go lubię, dlatego pomyślałam, że wspomnienie o nim, to dobry początek dla takiego topicu.
Co do jego udziału w "Bonanzie", postać którą grał bardzo mi się podobała, choć on sam nie był zadowolony z tej roli.
Natomiast trudno mi go sobie wyobrazić w kosmicznej scenerii - a grał przecież główną rolę w serialu "Zagubieni w Kosmosie" w latach 60-tych.
Co ciekawe, rolę jego syna grał wtedy młodziutki Bill Mumy, późniejszy Lenier z "Babylonu 5".
Ostatnio edytowano niedziela, 11 maja 2014, 20:41 przez Miranda, łącznie edytowano 2 razy
Eviva
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
Post sobota, 10 maja 2014, 08:05
Nie słyszałam o tym serialu, a chętnie bym go zobaczyła. Mógł być fajny.
Miranda
Kadet II klasy
Kadet II klasy
Post niedziela, 11 maja 2014, 20:57
Eviva
Nie słyszałam o tym serialu, a chętnie bym go zobaczyła. Mógł być fajny.
Na YT znalazłam taki oto film wspominkowy poświęcony temu serialowi, który w USA, jak się wydaje, ma status kultowego serialu familijnego.
http://www.youtube.com/watch?v=5gD3cF6UlW0A tutaj znajdziesz 82 odcinki oryginalnego serialu, niestety po angielsku - ale dla Ciebie to przecież nie przeszkoda.
http://chomikuj.pl/trekker666/Seriale/L ... plete+s1-3)/lost+in+space+complete+series+1-3
Powstał też brytyjski film pod tym samym tytułem i opowiadający współczesną wersję tej historii, "Zagubieni w Kosmosie", nakręcony w 1998 roku z Williamem Hurtem.
Łatwo go znaleźć w wersji z polskim lektorem.
Eviva
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
Post środa, 14 maja 2014, 09:35
Dzięki
RaulC
Site Admin - Kapitan
Site Admin - Kapitan
Post niedziela, 1 czerwca 2014, 23:31
Nie miałem pojęcia, że jest serial pod tym tytułem, choć film widziałem i to kilkakrotnie.
Życie jest jak S-F, spodziewaj się niespodziewanego.
Eviva
Pierwszy Oficer
Pierwszy Oficer
Post poniedziałek, 2 czerwca 2014, 07:34
Ja do tej pory też nie wiedziałam. Tak to jest, jak się żyje na zadupiu Europy.
RaulC
Site Admin - Kapitan
Site Admin - Kapitan
Post poniedziałek, 9 czerwca 2014, 10:18
Eviva napisał(a):Tak to jest, jak się żyje na zadupiu Europy
Nie tylko Europy ale i całego świata, bo nawet Murzyni są przed nami.
Życie jest jak S-F, spodziewaj się niespodziewanego.